Ferzene Mağarası'nda Silüetler
Ferzene Mağarası'nda Silüetler

Ferzene Mağarası

Ferzene Mağarası Kuyucak Dağında Kalafat tepesinin batısında ve Seydişehir’e su sağlayan Kuğulu Gölünün Güneybatısında yer alır. Seydişehir’den Mortaş’a giden maden yolunun orman deposu sapağından arabayla Kuğulu gölüne varılır.

Kuğulu Seydişehir’e 5 km kadardır. Buradan, çalılar arasından yarım saatlik bir çıkışla Ferzene’ye varılır.

Ferzene Mağarası Seydişehir

Ferzene Mağarası Seydişehir

Mağara tipi olarak Bütünüyle Yatay’dır. Toplam uzunluğu 346 metre, toplam derinliği ise -5 metredir.

Paleolitik Devir’e ait izler çok belirgindir. Girişte yan duvarlardaki oyma şekilleri ile içeride, sarkıt ve dikitlerden yapılmış çeşitli büyüklüklerdeki su depoları (44, 33 ve 3*3 metre boyutlarında ve 1-3 m derinlikte) ve çok sayıda insan kemikleri bu dönemin belirtilerindendir. Mağaraya çok sayıda kişi (özellikle doğa yürüyüşleri yapanlar) girmiştir.

Ferzene Mağarası

Ferzene Mağarası

Mağara ağzının 100 m kadar aşağısında, yağışlı dönemde bol su akıtan bir kaynak, bunun altında Kuğulu Gölü pınarları sıralanmıştır.

Ferzene Mağarası aktif değildir. Kuğulu Gölü Pınarlarının eskiden burdan çıktığı kesindir ve yeraltı su seviyesinin düşmesiyle terkedilmiştir.

Ferzene Mağarası'na Tırmanış İçin Kuğulu'da Kış Kampı Yapan Dağcılar

Ferzene Mağarası’na Tırmanış İçin Kuğulu’da Kış Kampı Yapan Dağcılar

Girişten 200 metreye kadar traverten oluşumu yoktur.

Burdan itibaren sarkıt, dikit, sütun ve mağara incileri çok güzel belirmişlerdir. Mağara aktif olmadığından ve tavandan sızan suların varlığından traverten oluşumu devam etmektedir.

Giriş zemini bütünüyle toprakla kaplıdır. İleride travertenlerle örtülü tabanlara geçilir. Mağara içinde faal bir su yoktur. Ancak, tavandan sızan suların yağışlı dönemde artmasıyla azda olsa akıntı olduğu anlaşılmaktadır.

Ferzene Mağarası'na Çıkış

Ferzene Mağarası’na Çıkış

Ayrıca içeride insanlardan kalma ve içlerinde hala su olan depolar vardır. Mağara içi sıcaklığı dışarıya göre normaldir ve insan yaşamına uygundur.

Belirgin bir hava dolaşımı yoktur. Ancak içerisinin soğuk havası ile, dışarının sıcak havası çok yavaş olarak yer değiştirmektedir.

Bu mağaramızda hem turistik hem de sığınak ve depo olarak kullanıma uygundur.

Bir Cevap Yazın

Bir Cevap Yazın

x

BUNUDA OKUMAK ISTERMISIN

Kocakoru Tabiat Parkı

Kocakoru Tabiat Parkı (Gudal)

Konya ili Seydişehir ilçesi Taraşçı Beldesi hudutları dahilinde yer alan Kocakoru tabiat parkı 1998 yılında tescil edilmiştir. Filoristik açıdan zengin olup , manzara bütünlüğü içerisinde, ...

Seydişehir Küpe Çukuru

Küpe Çukuru

Yaklaşık beş futbol sahası büyüklüğündeki küpe çukurunda, kış boyu yağan kar ve yağmurla biriken sular bir düden tarafından çekilmektedir. 1906 rakımlı bu krater çukurundaki yıkıntılar ...